Anders Johansson - författarbesök

Område: Centrum
Arena/Plats: Kulturmagasinet
Kategori: Föreläsning, Seminarier & Workshops
Datum: Måndag 23 apr 2018

Författaren och reportern Anders Johansson berättar om sitt författarskap om Norge-Sverige 1940-45.

Anders Johansson (f. 1942) har varit journalist på Dagens Nyheter i 35 år, främst som utrikesreporter, bland annat som tidningens första korrespondent i Afrika. Han har utkommit med tre böcker om Norge och Sverige under andra världskriget: Den glömda armén (2005, 2008), De glömda agenterna (2010, 2014) och De glömda blockadbrytarna (2016). Här berättar han om sitt författarskap och sina böcker.

Om Den glömda armén: Drygt 20 000 norska medborgare flydde under andra världskriget till Sverige och värvades till militär utbildning i hemliga läger. En av hjärnorna bakom den militära utbildningen var kriminologen Harry Söderman, allmänt kallad ”Revolver-Harry”. Det krävdes mod, pengar och fräckhet för att mitt under brinnande krig upprätta en hemlig armé på neutral mark.

I De glömda agenterna sätts en rad skiftande människoöden in i ett övergripande kronologisk sammanhang under de mörka krigsåren.

De glömda blockadbrytarna är historien om ett antal människor som förenas av en gemensam drivkraft att trotsa den tyska Skagerackblockaden. Mestadels unga män – de flesta norrmän men även några svenskar och britter – strandade i Sverige. De var villiga att färdas över farofyllda hav för att ställa upp i allierade styrkor i England. Några av dessa fängslande människoöden, fyllda av dramatik och även tragedier, skildras i denna bok.

Arkivfynd, forskning och intervjuer har gjort det möjligt att berätta ett spännande och viktigt, men mestadels bortglömt kapitel från andra världskriget. Ett stycke historia som för många hittills varit okänd.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
23 Apr
Måndag 23 apr 2018 18:00 - 19:30 Kulturmagasinet

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 060-15 54 00

Länkar

Villkor

Prisinformation
Fri Entré

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Mån 23 apr 2018 18:00 - 19:30 @ Kulturmagasinet
OK

Karta


Kundservice


Boka med oss

  • • Officiella bokningssajten
  • • Störst utbud
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter