Selångers kyrkoruin

Adress: Kungsnäs 158 , 855 90 Sundsvall Visa karta

Adress: Kungsnäs 158 , 855 90 Sundsvall

Selångers kyrkoruin från 1200-talet är belägen nära stranden av den nuvarande Selångersjön. Förr kallades denna Selångerfjärden och var en vik av havet. Vid stranden låg S:t Olofs hamn, den hamn som sedan järnåldern varit en viktig knutpunkt för handeln mellan Medelpad och Norge.

Hamnen fick sitt namn sedan Olaf Haraldsson (Olof den Helige) enligt traditionen steg i land här våren 1030, för att på sin färd via Ljungans dalgång mot Norge återta sin krona. Hamnen kom sedan under ca 500 år att bli utgångspunkten för de pilgrimsföljen som färdades mot S:t Olofs egen stad Nidaros, nuvarande Trondheim. En av de mer kända pilgrimerna är den Heliga Birgitta som troligen började sin vandring mot Nidaros just här.

Det första kapellet, då i trä, byggdes här redan på 1000-talet. Den stenkyrka som man idag ser ruinerna av kan dateras tillbaka till 1200-talet. Det är dock endast de äldsta delarna, så som långhus och kor som kan dateras så långt tillbaka. På 1400-talet tillkom torn, vapenhus och sakristia. I slutet av samma århundrade dekorerades kyrkan invändigt med kalkmålningar i samband med att man slog ett så kallat stjärnstensvalv.

Under medeltiden förvarades huvudexemplaret av Hälsingelagen i kyrkan. Den satt fastkedjad i en av kyrkväggarna med en 2,5 meter lång kedja för att inte kunna stjälas. Lagen gällde för både Norrland, som då kallades Stor-Hälsingland, och Finland.

I dag återstår endast ruinerna efter den gamla kyrkan som fick stå och förfalla efter att Selångers nya kyrka togs i bruk 1781. Selångers kyrkoruin är i dag en fridfull plats som används flitigt sommartid, både för konserter, musik i sommarkväll och gudstjänster. Den gamla kyrkan har defenitivt inte spelat ut sin roll.

Visa mer

Om denna aktivitet

I det närliggande området


Det finns tyvärr inget att visa i det närliggande området. Prova istället en annan kategori.
Build: 2020-07-08 15:35:02, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-6066.cbischannel-384.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails