Stenstan

Adress: Stora Torget, 852 30 Sundsvall Visa karta

Adress: Stora Torget, 852 30 Sundsvall

Sundsvalls stenstad är en härlig stadskärna med unik shopping och trevliga mötesplatser inramad av en storslagen arkitektur. I Stenstan hittar du mysig shopping med både en mängd unika butiker och Norrlands största citygalleria, IN: Gallerian. Längs Storgatan finns butiker, caféer, restauranger, en fontän (Vängåvan) och två torg (Stora torget och Olof Palmes torg). På tvärgatorna finns också många spännande butiker och caféer att utforska.

Förutom shopping finns också kultur och nöjen bl.a. på Kulturmagasinet, Casino Cosmopol, Stadshuset, Sundsvalls teater och Sveateatern.

Placering
Rent geografiskt avgränsas Stenstan i öster av gamla E4:an, i söder av Köpmangatan, i väster av Skolhusallén, samt i norr av Sjögatan. I denna rektangel finns Sundsvalls klassiska hjärta av pampiga och påkostade stenhus från den tid då träpatronerna dominerade staden. Stenstan är Sveriges bäst bevarade och homogena stadsdel från det sena 1800-talet.

Historia
Efter den dramatiska branden 1888, då stora delar av Sundsvall försvann i lågorna, beslöts det att materialet för uppbyggnaden skulle vara i sten. Med hjälp av stora mängder försäkringspengar byggdes därefter en mycket praktfull och imponerande stad upp. Tack vare omfattande bevarande insatser kan vi fortfarande njuta av Stenstadens praktfulla byggnader, esplanader och historier. Lyft blicken när du går längs gatorna i Stenstan och njut av de fantastiska husen. De populära stadsvandringarna är ett utmärkt sätt att få komma bakom fasaderna och ta del av de spännande historierna om herrskap och tjänstefolk som bodde där.

Läs mer på:
www.stenstanvisitorcenter.se

Visa mer

I det närliggande området


Det finns tyvärr inget att visa i det närliggande området. Prova istället en annan kategori.
Build: 2020-08-28 17:01:56, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-6066.cbischannel-384.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails