S:t Olavs källor

Adress: Borgsjöbyn, 841 97 Erikslund Visa karta

Adress: Borgsjöbyn, 841 97 Erikslund

Källor (en i Borgsjö och en i Pilgrimstad) som enligt sägnen uppstod när den norske kungen Olav Haraldsson rastade med sin här förbi dessa platser på sin väg mot Stiklestad år 1030.

I Borgsjö skulle Olav den helige, som han kallades efter helgonförklaringen, vattna sin häst. Han stötte sin stav i marken och en källa sprang fram. För att få ett kärl att vattna sin häst ur, satte han sig på en sten som mjuknade och bildade S:t Olovs gryta. Den fylldes med vatten och hästen drack sig otörstig.

Det ryktas om att de badade i källan i Pilgrimstad och att alla deras besvär och åkommor försvann. Därför säger man att källan kan bota alla typer av sjukdomar och att den är helig. Väl värd ett besök. Vattnet i källan är så rent att man kan dricka det och det sägs att det kan rena kroppen.

Många pilgrimer har druckit ur källorna, som ofta besöks av vandrare och andra som släcker törsten med dess friska vatten. Detta är vattenkällor dit pilgrimerna vallfärdade när de skulle ta sig till Olav den Heliges grav.
Pilgrimsleden S:t Olavsleden sträcker sig från Selånger i Sundsvall till Trondheim i Norge.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Turistinformation
  Ånge Naturum & Turistbyrå 2 km
  Stenstan Visitor Center 75 km
 • Stad
  Ånge centrum 12 km
 • Flygplats
  Sundsvall Timrå Airport 79 km