Galtströms Bruk

Adress: Galtström, 862 96 Njurunda Visa karta

Adress: Galtström, 862 96 Njurunda

Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk och var i drift mellan åren 1673 och 1916. Bruksmiljön är välbevarad och många av de gamla bruksbyggnaderna finns att besöka, exempelvis rost- och masugnen, kapellet och bagarstugan. En vacker park omger den ståtliga herrgården med flygelbyggna­der och det bevarade brukskontoret. Galtström kan därmed erbjuda många aktiviteter och en populär plats för en dagsutflykt.

Galtströms bruk ägs och förvaltas av Svenska Cellu­losa aktiebolaget, SCA. Det är den äldsta av de norr­ländska industrier som så småningom kom att bilda SCA 1929. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö eller botanisera i en intressant havsstrandflora kring några av de närbe­lägna stränderna.

Idag är Galtströms bruk ett riksintressant byggnadsminne som ägs och förvaltas av SCA. Dessutom är det ett av Medelpads största turistmål med över 60.000 besökare per år. Här finns naturstig, ånglok, skogsmuseum, bagarstuga med café. Galtströms Café och Restaurang har öppet dagligen juni-augusti, övrig tid vid bokning. Under sommaren SCA bjuder på guidade turer lördagar och söndagar kl. 13.00 från midsommardagen till slutet av augusti.

Galtströms kyrka är som beläget i närheten är Norrlands första brukskyrka och byggdes 1680. Kapellet är mycket omtyckt för dop och vigslar under sommaren.

För mer information och aktuella evenemang besök www.galtstromsbruk.se

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Tågstation
  Sundsvall Centralstation 25 km
  Timrå station 36 km
 • Attraktion
  Casino Cosmopol 26 km
  Himlabadet 27 km
 • Stad
  Sundsvalls centrum 26 km
  Timrå centrum 36 km
 • Busstation
  Sundsvalls Busstation 26 km
 • Arena eller träffpunkt
  Mittuniversitetet 27 km
  Tonhallen/Folkets Park 27 km
 • Shopping
  IKEA 31 km
  Birsta City 32 km
 • Flygplats
  Sundsvall Timrå Airport 39 km
 • Turistinformation
  Ånge Naturum & Turistbyrå 90 km