Alnö gamla kyrka

Adress: Alnövägen Alnö Visa karta

Adress: Alnövägen Alnö

Medelpad har haft ett flertal kyrkor från den tidiga medeltiden, de flesta nu i ruiner. Alnö gamla kyrka är en av de äldsta och bäst bevarade. Alnö gamla kyrka är en medeltidskyrka uppförd under senare delen av 1100-talet. Kyrkan hade två syften, dels som gudstjänstlokal men även som försvarsanläggning. Därför byggdes invid kyrkan en kastal - en fristående, tornliknande byggnad varifrån man kunde försvara farleden.

Medelpads äldsta bevarade kyrka med en interiör som räknas till en av de förnämsta i landet. Byggnadsmaterialet består av ohuggen sten och under de 300 första åren var inredningen mycket enkel - nakna väggar, små fönster och ingen läktare eller predikstol. Några bänkar fanns inte heller.

Sakristian och vapenhuset tillkom på 1400-talet då även en okänd konstnär målar de fantastiska konstverk man idag kan se på väggarna och taket. Altarskåpet och krucifixet i sakristian är även de från detta århundrade. Triumfkrucifixet och Madonnorna tillkom på 1500-talet. Predikstolen, den övre läktaren, trapporna och altarrunden härstammar från mitten av 1600-talet, de fönster vi ser idag, vapenhuset och de nedre läktarna tillkom på 1700-talet. Vid denna tid ansåg troligen målningarna för ålderdomliga för de kalkades över!

Alnöfunten är en dopfunt i furu och gran från 1100-talet och räknas till ett av Europas mest unika och främsta kulturföremål. Den står idag i den nya kyrkan, där den idag används vid dop. Den har vid två tillfällen lämnat Alnö, bl.a. en gång 1963 då den ställdes ut i Louvren i Paris. Funtens utsmyckningar visar kampen mellan fornnordisk tro och kristendomen och belyser dopets viktiga innebörd.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Shopping
  Birsta City 4 km
  IKEA 4 km
 • Tågstation
  Timrå station 6 km
  Sundsvall Centralstation 8 km
 • Stad
  Timrå centrum 6 km
  Sundsvalls centrum 8 km
 • Arena eller träffpunkt
  Eon Arena 7 km
  Tonhallen/Folkets Park 8 km
 • Busstation
  Sundsvalls Busstation 8 km
 • Attraktion
  Casino Cosmopol 8 km
  Himlabadet 8 km
 • Turistinformation
  Stenstan Visitor Center 8 km
  Stenstan Visitor Center 8 km
 • Flygplats
  Sundsvall Timrå Airport 9 km