S:t Olavsleden

Adress: 855 90 Sundsvall Visa karta

Adress: 855 90 Sundsvall

S:t Olavsleden är en ca 580 km lång historisk vandringsled som startar i Sundsvall (från Selånger till länsgränsen till Jämtland), genom Jämtland (Pilgrimstad, Brunflo, Östersund, Undersåker, Åre och upp mot Skalstugan) och vidare till Norge och Nidaros/Trondheim (via Stiklestad). Varierad terräng med vägar, grusvägar, stigar, fjäll, vatten och sjöar. Det finns flera fina S:t Olavskällor längs leden och många kulturmiljöer.

Upplev leden till fots, till häst eller på cykel. På www.stolavsleden.com finns det nedladdningsbara kartor och boendelista efter hela leden. Där finns också olika vandrings-, rid- och cykelpaket för dig som vill gå leden med guide.

S:t Olavsledens historik

I början av sommaren år 1030 klev den norska vikingen Olav Haraldsson i land i Selånger efter ett antal år i exil i dagens Ryssland. Hans mål var att åter bli kung i Norge och genom detta skapa ett enat Norge. Eftersom Olav på sina resor som viking kommit i kontakt med kristendomen och också blivit döpt i Normandie i norra Frankrike var hans mål också att göra Norge till ett kristet land.

Från Selånger vandrade och red Olav västerut med sikte på Stiklestad – en plats ca 10 mil norr Trondheim där slaget skulle stå. Olav och hans här följde till en början Ljungans dalgång för att sedan via Revsundssjön ta sig mot Frösön. Därifrån via Duved längs dagens Skalstugeväg in i Norge.

Den 29 juli år 1030 står så slaget i Stiklestad där Olav dör. Hans lik förs i hemlighet ner till Nidaros – dagens Trondheim. Tämligen omgående börjar ryktet om Olav religiösa krafter att sprida sig över Europa. Redan sommaren efter krävs hans lik upp – han blir helgonförklarad och den enorma Nidarosdomen byggs som hans gravkyrka. Vikingasonen Olav Haraldsson har blivit S:t Olav.
På mycket kort tid blev Nidarosdomen en av den katolska världens viktigaste pilgrimsmål i paritet med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Årligen vandrade 1000-tals pilgrimer från hela Europa till Trondheim. På 1500-talet kommer reformationen till Skandinavien, pilgrimsvandring blir förbjudet och de olika vandringslederna mot Trondheim börjar falla i glömska.

Idag är intresset för vandring med mening och innehåll åter stort. Att vandra längs en gammal pilgrimsled betyder för många en egen inre resa. Nidaros Pilgrimscenter i Trondheim erbjuder mat och övernattning och där får du även ditt pilgrimsdiplom om du vandrat 10 mil eller mer av leden och kan visa upp stämplar i ditt pilgrimspass som du köper på turistbyråerna längs vägen.

Show more

Om denna aktivitet

Avstånd

 • Turistinformation
  Stenstan Visitor Center 49 m
 • Tågstation
  Sundsvall Centralstation 1 km
 • Stad
  Timrå centrum 11 km
  Ånge centrum 86 km
 • Flygplats
  Sundsvall Timrå Airport 16 km