Schymbergsgården

Adress: Bänkåsvägen 20, 865 92 Alnö Visa karta

Adress: Bänkåsvägen 20, 865 92 Alnö

Schymbergsgården ligger i Gustavsberg på Alnön, utanför Sundsvall. Här föddes sångerskan Hjördis Schymberg den 24 april 1909 och här växte hon upp med sina älskade föräldrar och sina musikaliska systrar. Efter sin pensionering från Stockholmsoperan 1959 köpte hon tillbaka sitt barndomshem, som då stått obebott i flera år.

Schymbergsgården är den berömda hovsångerskan Hjördis Schymbergs barndomshem. Denna operasångerska var under 40- och 50-talen en av Sveriges mest uppmärksammade och har gästspelat i både på Metropolitan i New York och Convent Garden i London. Hjördis Schymberg och Jussi Björling var ett par på Stockholmsoperan med över 100 operaföreställningar tillsammans.

Det var ett stort projekt att återställa och inreda fastigheten. Syftet var att skapa en sångskola, men gården kom också att tjäna som sommarbostad för sångerskan. Huset möblerades pietetsfullt: soffan där flickorna var födda återfick sin plats, likaså köksbordet och stolarna som familjen hade suttit vid. På loftet i gårdens annex inreddes det efter hand med en liten scen med lyssnarplatser och elevrum.

Verksamheten vid Schymbergsgården drivs i dag av en stiftelse, som har till uppgift att förvalta fastigheten och fylla den med musikaliskt och kultureltl liv.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 060-15 89 06
 • Mobilnummer
  +46 076-787 11 07
 • Öppettider
  Öppet sommartid enligt överenskommelse.
 • Prisinformation
  Ring för offert!